GMP/GHP
GMP, czyli Good Manufacturing Practice (Dobra Praktyka Wytwarzania), oznacza zestaw standardów stosowanych w produkcji przemysłowej, a coraz częściej także w gastronomii.
Standardy GMP zapewniają wysoką jakość, czystość użytych surowców i komponentów gotowego produktu. Zapewniają również pełną kontrolę nad jakością i pochodzeniem surowców. Standardy GMP opracowano pierwotnie dla przemysłu farmaceutycznego. Obecnie bywają stosowane przez niektóre firmy kosmetyczne, producentów suplementów odżywczych itp. Stosowanie standardów GMP daje konsumentom większy poziom komfortu i pewność co do wysokiej jakości produktu.
GHP (ang. Good Hygienic Practice) - Dobra Praktyka Higieniczna. Dotyczy wszelkich działań związanych z warunkami i środkami podejmowanymi w celu zapewnienia produkcji bezpiecznej żywności na wszystkich etapach łańcucha produkcji.
System ten obejmuje:
* założenie konstrukcyjno-budowlane obiektów produkcyjnych
* dobór odpowiedniego wyposażenia technologicznego i technicznego
* procedurę mycia, dezynfekcji, konserwacji maszyn i urządzeń
* zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego i odpowiedniej jakości wszystkich surowców
* stosowaniu odpowiednich procedur i operacji technologicznych
* szkolenie i higienę osobistą pracowników.